I et stille område med grønne gårde, ved siden af den smukke Markuskirken, ligger en andelsforening med store herskabelige lejligheder. Øens VVS Entreprise A/S er i fuld gang med en radiator-entreprise. Gamle radiatorer pilles ned og nye sættes op – og nye varmerør erstatter de gamle. En spændende opgave. Og historien bag bygningen er også interessant!

 

Fascination fører til historisk tilbageblik: Støvsugningsanlæg og mad-elevatorer

Fascineret af de store lejligheder med en speciel indretning, dykker vi lidt ned i historien bag foreningen.

I korte træk blev ejendommen delvist opført som et kollektiv i 1904.

Skolemester Otto Fick – hvis mindeplade stadig hænger på ejendommen – valgte at opgang 4, 6 og 8 skulle være et bofællesskab af høj standard.

Lejlighederne var store efter datidens forhold, og der var lagt vægt på velfungerende fællesfaciliteter.

F.eks. var der indlagt støvsugningsanlæg, som ved hjælp af udvendige rørkanaler havde forbindelse til de enkelte lejligheder. I kælderen var indrettet centralkøkken. Men skulle beboerne foretrække at spise i selve lejligheden, var der indrettet anretterværelse med mad­elevator der, hvor der nu er køkken.

Desværre gik Fick fallit i 1910 og sammen med hans skrantende økonomi, ebbede idealerne og den kollektive model ud.

 

Fra kollektiv til andelsboliger

Københavns Kommune blev nu nødt til at overtage ejendommen, og i perioden derefter fungerede ejendommen som almindelig boligudlejning. Der blev dog sat en klausul på grunden fra Københavns Kommune om tilbagekøbsret i 2033 til samme pris, som grunden dengang blev erhvervet til.

I marts 1981 kan man sige, at Fick’s idealer fik en renæssance. Ejendommen blev købt af beboerne i fællesskab, og andelsboligforeningen Markusborg blev oprettet. Prisen var 1.325.000 kr.

I år 2000 lykkedes det andelsboligforeningen Markusborg at købe tilbagekøbsretten af Københavns kommune. Prisen for dette var 2.874.763 kr. Ejendommen består af 38 andelslejligheder og 2 erhvervslejemål.

Siden overtagelsen har ejendommen løbende gennemgået mindre vedligehold, såsom restaurering af trappeopgange og udskiftning af faldstammer. I 2009 blev der lagt nyt tag på ejendommen, og i 2010 blev der gennemført en større gårdrenovation samt etablering af omfangsdræn og reparation af kloakker.

Nu er Øens VVS Entreprise A/S i gang med udskiftning af radiatorer. Dog er det en nænsom nedrivning af bl.a. radiatorskjulere, da nogle af disse skal bevares og sættes op igen for at bevare det gamle udtryk. De helt store radiatorer må skæres over i 2 for at kunne blive båret ned, da de vejer langt over 100 kg.